Skip to main content

Når du lærer dit barn at spise makrel, sikrer du at det får gavn af de sunde fedtstoffer og vitaminer fra en helt tidlig alder.

Et højt indtag af fisk er forbundet med lavere sygdomsrisiko, gennem hele livet. Men indtaget af fisk er desværre for lavt hos alle aldersgrupper – også hos børn. Af sundhedsårsager anbefales det derfor, at børn får fisk to gange om ugen eller mere, allerede fra 6-måneders alderen.

Fisk er blandt andet en god kilde til D-vitamin, jod og selen, som mange danskere får for lidt af. De fede fisk – især makrel – er desuden rig på den sunde omega-3-fedtsyre, DHA, der både er vigtig for hjernens og nervesystemets udvikling hos børn, og samtidig spiller en rolle i at reducere risikoen for hjertekarsygdomme senere i livet.

Mens børn under 3 år ikke må spise de store rovfisk (såsom tun, gedde, helleflynder, sværdfisk og aborre), pga. indholdet af kviksølv, er der intet problem ved at spise makrel. Makrel i tomat har desuden et særligt højt indhold af B12-vitamin, og bruger man det som pålæg på rugbrød, får man også masser af kostfibre der er vigtige for kredsløbet og fordøjelsen. Selv majonæsen, der er en fast del af en god makrelmad, er god for småbørn under 1 år. De skal nemlig helst have mere fedt i maden, end hvad der anbefales til ældre børn og voksne.

At lære at spise fisk fra en helt tidlig alder, gør det mere sandsynligt at man spiser fisk senere i livet. At få en god vane fra barnsben af, med at spise fed fisk ofte, er altså noget der kan gøre det nemmere at leve sundt, resten af livet.